Szilágyi Ildi
A Vintage Varróműhely megálmodója

Végzettségem szerint nem vagyok varrónő. Óvónő, tanítónő, callanetics oktató végzettségem van. Visszatekintve eddigi életemre, az emberekkel való foglalkozás, tudás átadása, közösség szervezése, a kreatív munka, mindig meghatározó volt életemben.

Óvónőkét és tanítónőként természetes volt, hogy folyamatosan alkottam. Festettem, bábokat készítettem, bábparavánt fabrikáltam ha éppen arra volt szükség. Főiskolás koromban nagy divat volt a kötés-horgolás, így Én is folyamatosan kötöttem a pulóvereket, kardigánokat, sálakat, sapkákat a családom nagy örömére.

1993-ban az első kislányom születése után tört rám a varrás megtanulásának a vágya. Autodidakta módon tanultam meg az alapokat, és varrtam a lányaimnak nyári ruhákat, farsangi jelmezeket, madeira csipkés hálóingeket. A lakásunk szépítésében is nagy segítségemre volt ez a pici varrás tudásom.

Sok év telt el azóta, a lányaim felnőtt nőkké cseperedtek, de az alkotás, kreatív munka iránti vonzalmam mai napig megmaradt, és éreztem, hogy eljött az ÉN- Időm! Gyulán egy Ruhaműhely megálmodásával indult útjára a műhelymunka iránti elkötelezettségem. Nagy boldogsággal töltött el, hogy megállta helyét elképzelésem. Sok lány, nő, édesanya, nagymama látogatott el foglalkozásainkra, akik a nálunk töltött idő alatt aktívan kikapcsolódva alkottak és azóta is szebbnél szebb dolgok kerülnek ki a kezeik közül.

Ezt az érzést, élményt, tudást szeretnénk átadni Debrecenben lévő Műhelyünkben is. Ezért is neveztem el a varró workshopokat ÖRÖMVARRÁS-nak!  Két nagy gyakorlattal rendelkező, szakmájuk iránt elhivatott varrónő segítségével jött létre műhelyem, hiszen bármennyire is alkalmi kézműveskedésről  van szó, szakmai hozzáértés nélkül nem működhet.

Kiderült remek , összetartó csapat vagyunk így hárman!:)

Balogh Éva
varrónő

Ruhaipari technikusként végeztem. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a szakmám a hobbim. Gyerekkorom óta kézimunkázok és varrok. Önképzéssel, édesanyám segítségével sok-sok gyakorlással fejlesztettem magam. Hatalmas erővel él bennem az alkotás vágya. A mindig új cél kitűzése és elérése nagyon jó érzés. Maradandót alkotni öröm és boldogság. Ezeket az érzéseket szeretném megosztani veletek, higgyétek el megéri. Az alázatos és kitartó munka meghozza gyümölcsét.

Zelei Zsuzsanna
varrónő

Zelei Zsuzsanna vagyok, varrónő.

Egerben nőttem fel, és már pici gyerekként is nagyon élveztem a kreatívkodást: emlékszem, ahogy dekoratőr nagypapám mellett ugrándozom boldogan, miközben ő a kirakatokat rendezi profi tehetséggel és szívvel-lélekkel. A kreatív tudás fejlesztésében címfestő édesanyám is türelmesen segített, ő számtalan stílusban, különböző anyagokkal dolgozott. Aztán kisdiákként lelkesen jártam az általános iskola hímző szakkörébe hat éven keresztül: itt a kézi varrás varázslatos művészetével ismerkedhettem meg. Amikor végre megkaptam életem első varrógépét, hatalmas álmom teljesült: innentől kezdve megállás nélkül alkottam a szebbnél szebb ruhákat. A Burda magazin lett a kedvenc kötelező olvasmányom, és a divat, mint művészeti forma az életem elengedhetetlen részévé vált.

 

Az évek során mindig szívesen és türelemmel varrtam a férfi öltönyöket, menyasszonyi ruhákat, babakelengyéket, de készítettem fellépő ruhákat is balett – és tánccsoportoknak. Három felnőtt lányom van, öröm volt őket is (és a babáikat is) „felruházni” gyerekkorukban.  Kitartó, türelmes, békeszerető vagyok, és ezeket a tulajdonságokat különösen értékelem munka- és embertársaimban is. Mindenkivel szívesen megosztom a technikai tudás mellett mindazt, ami engem szakmailag és érzelmileg inspirál és a lelkesedésem másokat is lázba hoz.